inspiraatio

inspiraatio

torstai 20. marraskuuta 2014

Kilpirauhanen, niin pieni, mutta pirullinen....

Näin siinä pääsi käymään, että kova väsymys otti otteesensa ja kaatoi morsiammen ison otteensa alla. Kaikki alkoi siitä kun ihmettelin todella kovaa väsymystä, alakuloisuutta, mitään en halua tehdä-fiilistä, kylmyyttä, lihaksien palautumattomuutta, paino ei putoa vaan nousee kun treenaan ja syön kaloritietoisesti...jne... kunnes tajusin pyytää verikokeet!

outo väsymys vaivana
kilpirauhasen vajaatoiminta


Ensimmäinen kilpirauhasasrvo (TSH) tuli bumerangina takaisin ollen viiterajoissa ja täten "ihan normaali", mutta pyysin päästä vielä verikokeisiin, jossa otettaisiin ns. vapaa tyroksiini (T4V) ja sieltähän se syyllinen löytyi. Minulla on sentraalinen kilpirauhasen vajaatoiminta (Endokrinologi Matti Välimäkeä lainaten"kunnes kokein toisin todistetaan.."), jossa TSH on viitealueella, mutta tuo T4V -arvo on aivan alarajalla. Nyt olen sitten syönyt Thyroxin nimistä lääkettä viikon ja elämä alkaa taas voittamaan :) Kohta saan ehkä luopua jo ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden kuljetuista villasukistakin...


...viluvarvas...


Se miksi tuolla suluissa lukee, että kunnes kokein toisin todistetaan on siellä sen takia, että vain 5% kilpirauhasen vajaatoimintapotilaista sairastaa sentraalista eli aivolisäkeperäistä vajaatoimintaa, joka usein johtuu kasvaimesta aivolisäkkeessä tai hypotalamuksessa. Ja vaikka samassa lauseessa on kasvain ja aivot, niin ei pidä säikähtää, käsittääksen nuo kasvaimet ovat aina hyvänlaatuisia! Minua ei terveyskeskuslääkäri lähettänyt edes jatkotutkimuksiin, sillä ei kuulemma ole väliä onko vika aivolisäkkeessä vai ei, lääkitys ja hoito ovat samoja kuitenkin.

Nyt yritän parhaani mukaan "opiskella" ja etsiä tietoa omasta sairaudestani, sekä pohtia ruokavalion merkitystä. Aion keskittyä vielä tarkemmin hyvien ruoka-aineiden suosimiseen ja miettiä mistä kaikki hivenaineet ja vitamiinit saisi täyteen. Sekä pitää liikunnan mukana elämässä,  juoksukin jatkuu taas kunhan tämä väsymys nyt antaa vaan vähän enemmän periksi ja lääkitys saadaan kohdalleen.
lautasmalli?

*nams*


Tästä "pienoisesta" syystä johtuen jouduin jättämään myös ne haaveilemani Save The Date-messut väliin, kun en vaan yksinkertaisesti jaksanut lähteä, joten en voikaan tehdä lupaamaani messu- tsekkausta, pahoittelut siis siitä kaikille!

Aion tästä johtuen penkoa muiden morsianten blogeja ja ammentaa messukokemuksia ja ensi vuonna toivottavasti itsekin pääsen mukaan tohinaan :)

Ihanaa ja rauhallista marraskuuta! Pian alkaa jouluhässäkkä ja lasten ihana odotus ;)


2 kommenttia:

 1. Täällä samat oireet, mutta mitään ei vielä ole löydetty. Itselläni on lähtenyt myös hiukset, miten sinulla? :/

  VastaaPoista
 2. Moikka!
  Ikävän yleinen vaiva tämä tuntuu olevan ja usein tuntuu ihmiset sanovan, että diagnoosin saaminen kesti todella kauan :/

  Mitä hiustenlähtöön tulee, niin se oli yksi isoin ihmetyksen aihe! Harjatessa koko harja oli täynnä hiuksia ja suihkussakin tukkaa lähti ihan tuppoittain.. Pelkäsinkin aluksi, että nyt on joku isompi sairaus osunut kohdalle! (onneksi ei!)
  Minulla on pitkät hiukset, yli puolen selän ja voin vain sanoa, että kyllä harmittaa kun ovat ohentuneet niin, että enää ohut hiirenhäntä on jäljellä :/ (En halua vielä leikata lyhyemmiksi, sillä haluan pitkät hiukset hääpäivänä ja toivonkin, että tämä hiustenlähtö loppuu ennenkö olen kalju...)
  Toivottavasti sinullakin syy löytyy oireisiin ja ennen kaikkea hiustenlähtöön! Pidän peukkuja :) (Samalla toki toivon, että se olisi vain jokin vitamiininpuute tms. sillä ei tämä sairauskaan mukava ole..Mutta helpottaa kyllä elämää tietää, että ei olekaan luulosairas kaikkine oireineen!)

  Pidetään peukkuja!

  VastaaPoista

Kiitos kun jätät jäljen!